当前位置: 首页>> 学院新闻>> 正文>>

澳门大学周冰朴老师学术讲座

发布时间:2018-11-20 阅读量:

2018年11月12日,应重庆大学光电工程学院新型微纳器件与系统技术重点学科实验室和光电技术及系统教育部重点实验室的邀请,澳门大学周冰朴老师访问重庆大学并于上午10时在微系统中心318会议室作学术讲座“Investigation and Application of Fluid Behaviors in Micro-scaled Surface and Interface”。报告由光电工程学院李顺波老师主持。光电工程学院、物理学院以及重庆大学其他相关学院的30余名师生听取了此次学术讲座。

本次报告的内容包括利用磁性微柱和磁性薄膜实现超小尺度的流体混合、液滴蒸发的反咖啡环效应、微流控聚合物材料表面的改性,并介绍了应用纳米结构和光学手段进行生化检测方面的研究工作。周老师从物理机制、数值仿真模拟、实验论证以及应用领域等多个方面向在场的师生们展示了微尺度下流体行为的调控以及在生化检测方面的应用。最后,周老师还向大家介绍了澳门大学的博士生入学要求和奖学金的优厚补助,也表示非常欢迎重庆大学的学生报考澳门大学。此次讲座内容丰富,大家踊跃提问,老师和同学们均感到受益匪浅。

报告结束之后,周冰朴老师参观了微系统中心,与相关老师做了进一步的深入交流讨论并商量了合作事宜,有意向申请澳门大学博士和博士后的同学也向周老师咨询了相关问题。

主讲人简介:

Dr. Bingpu ZHOU received his B.S. (2008) and M.S. (2011) degrees from Sun Yat-Sen University, Guangzhou, China. He got his PhD degree in the Nano Science and Technology Program from the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) in January 2015. He was then employed as a post-doctoral visiting fellow in KAUST-HKUST Joint Microfluidics & Nanofluidics Laboratory, Department of Physics, HKUST. In 2016, he joined Institute of Applied Physics and Materials Engineering (IAPME) at University of Macau. The ZHOU’s research group mainly focuses on the study of micro-/nano-scaled fluid behavior, Bio-MEMS & Bio-Sensor, Surface & Interface Science, and Nano-plasmonics. He has published more than 30 papers in peer-reviewed journals including Lab on a Chip, ACS Applied Materials and Interfaces, Biosensors and Bioelectronics, Journal of Materials Chemistry C.